Våra chakrans betydelse

I inlägget innan detta hittar ni en bild på våra chakran så ni ser var de sitter. Inläggen om chakran sparas i kategorin "Meditation". Here we go:

Baschakrat (mineralsvären och jordelementet): Kallas även rotchakrat och har sitt centrum vid slutet av ryggraden. Dess färg är röd och det styr luktsinnet. 
Det styr binjurar, fötter, ben, skelett och tjocktarm. Från baschakrat kommer vår vilja att leva och vår överlevnadsinstinkt. Det styr även förmågan att manifestera tankar, idéer och känslor. Baschakrat kan registrera känslor av ensamhet och stress och även chocken av att födas osv.
För att balansera baschakrat ska man förena sig mer med jorden. Du kan ex. ta skogspromenader, dansa och utföra taiji. Rutin och vanor är också bra.

Navelchakrat (växtsvären och vattenelementet): Har sitt centrum 5-10 cm nedanför naveln. Dess färg är orange och det styr smaksinnet.
Navelchakrat har med kroppsvätskor, cirkulation och avsöndring att göra. Det styr äggstockar och testiklar, sexualitet och fortplantning. Det styr även känslor och längtan samt våra instinktiva reaktioner för yttervärlden. I navelchakrat har vi vårt balanscentrum.
För att balansera navelchakrat kan man ex. lägga om kosten och träna på att reagera annorlunda på erfarenheter och utmaningar (tänka positivt, lära sig hantera stress osv). Drick även mycket vatten och bli medveten om de helande krafterna i rening. (Ett inlägg om rening kommer!)

Solar plexus-chakrat (djursvären och luftelementet): Har sitt centrum i övre bukhålan, 10 cm nedanför bröstbenet. Dess färg är gul och ibland guldgul. Styr luktsinne eller seendet (olika teorier).
Detta chakra styr bukspottkörteln, matsmältningen och den mentala processen att ta itu med känslor.
Det styr även de mentala och intellektuella aspekterna av energifältet. Är det i balans känner man sig centrerad och säker i sig själv, och har en klar identitet. Det gör att vi kan se perspektiv och att vi har humor och viljestyrka. Hjälper till självbehärskning.
För att balansera Solar plexus-chakrat ska man hitta glädje och skratt. Även terapigrupper som hjälper dig med självkänsla, intigritet och hänsyn till andra människor är bra. Andningsövningar lugnar chakrat, liksom aromterapioljor och massage.

Hjärtchakrat (människosvären och eldelementet med koppling till luftelementet): Har sitt centrum mitt i bröstet, vid hjärtat. Dess färg är grön men kan associeras med rosa (eller båda färgerna blandade). Styr hörseln.
Hjärtchakrat styr thymus, lungor, armar och händer, hjärta, cirkulation och blod.
Genom detta chakra uttrycker vi medkänsla och det är från den punkten healern utstrålar den helande frekvensen. Det gör att vi kan bli ett med allt som existerar och att vi har förmågan att ge till andra. Det representerar ingångsporten mellan de fysiska och ickefysiska världarna. Det gör även att man kan uppnå andliga vibrationer på det materiella planet, genom absolut kärlek.
För att balansera hjärtchakrat ska man hitta en god avslappningsteknik, ex yoga. Man ska även öva förlåtelse och förståelse (både om sig själv och andra).

Halschakrat (planetsvären och eterelementet): Har sitt centrum i halsen över struphuvudet och sköldkörteln. Dess färg är ljusblå till mellanblå/turkos. Styr hörseln.
Detta chakra styr sköldkörtel, hals- och axelparti.
Styr kreativitet och kommunikation (alla sorter, fysisk och himmelsk, symbolisk och telepatisk osv). Detta chakra ger oss insikter när det är balanserat. Det styr även självständighet, tillit till Universum och det hjälper oss finna andlig sanning.
För att balansera halschakrat ska man hitta sätt att uttrycka sig på och göra sig hörd, ex konstterapi (måla) och ljudterapi (lyssna på eller skriva musik).

Pannchakrat (änglasvären): Har sitt centrum mitt i pannan, ovanför näsan (kan variera från person till person). Dess färg är indigoblå/violett. Styr visualisering, föreställningsförmåga och clairvoyance. Kallas "det tredje ögat" och "det sjätte sinnet".
Detta chakra styr hypofysen och centrala nervsystemet. Det styr även intuitionen och minnen från tidigare liv.
Det är dörren till Universums enhet, vi blir ett med alltet. Det är sätet för vishet och själens minne. Det är centrumet för vision, intuition och andlig mottaglighet. Det hjälper oss att se och förstå på ett högre plan och det är detta chakra som gör att vi kan omvandla tanke till materia.
För att balansera pannchakrat ska man meditera. Kristaller ska inte läggas på pannan eftersom området är känsligt.

Kronchakrat (universum och änglasvärerna): Har sitt centrum mitt på huvudet eller vid en punkt mitt ovanför. Dess färg är violett och ibland guld. Kan även stråla vitt, som ju innehåller alla spektrumets färger.
Detta chakra styr tallkottkörteln, dvs humöret och hjärnans kemi.
Det är genom detta chakra vi får andlig vägledning och förståelse. I öppet tillstånd har man en klar länk till de himmelska svärerna, man känner vägledningen och man lever med andliga värderingar i vardagen. Man förenar det gudomliga och det fysiska livet. Genom detta chakra får vi himmelsk vishet och det är punkten som gör hela energisystemet samstämmigt.
För att balansera kronchakrat ska man meditera. Man kan åka till heliga platser eller till en andlig retreat. Sök upplevelser som får dig att gå över dina gränser och låt en förvandling ske i dig. Var med människor som stöttar dig i ditt arbete.


Ser man till hur man mår mentalt och fysiskt så kan man även se vilka chakran som är i någorlunda balans och vilka som vi behöver balansera lite mer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0